Debian Bug report logs - #657976
alsa-utils: Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01, 00aa0100, 00100200" "0x1179" "0xfd00"

version graph

Package: alsa-utils; Maintainer for alsa-utils is Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>; Source for alsa-utils is src:alsa-utils.

Reported by: Mathieu Malaterre <malat@debian.org>

Date: Mon, 30 Jan 2012 14:18:01 UTC

Severity: normal

Found in version alsa-utils/1.0.23-3

Fixed in version alsa-utils/1.0.24.2-4

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>:
Bug#657976; Package alsa-utils. (Mon, 30 Jan 2012 14:18:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>. (Mon, 30 Jan 2012 14:18:28 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: alsa-utils: Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01, 00aa0100, 00100200" "0x1179" "0xfd00"
Date: Mon, 30 Jan 2012 16:15:52 -0500
Package: alsa-utils
Version: 1.0.23-3
Severity: normal


For some reason on every boot of my toshiba laptop I can see:

$ sudo alsactl restore 
Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01,00aa0100,00100200" "0x1179" "0xfd00"
Hardware is initialized using a guess method

It would be nice if it was handled

Thanks

-- System Information:
Debian Release: 6.0.3
  APT prefers stable-updates
  APT policy: (500, 'stable-updates'), (500, 'stable'), (200, 'testing'), (100, 'unstable')
Architecture: amd64 (x86_64)

Kernel: Linux 3.2.0-1-amd64 (SMP w/4 CPU cores)
Locale: LANG=en_US.utf8, LC_CTYPE=en_US.utf8 (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash

Versions of packages alsa-utils depends on:
ii  libasound2              1.0.23-2.1       shared library for ALSA applicatio
ii  libc6                   2.11.2-10        Embedded GNU C Library: Shared lib
ii  libncursesw5            5.7+20100313-5   shared libraries for terminal hand
ii  linux-sound-base        1.0.23+dfsg-2    base package for ALSA and OSS soun
ii  lsb-base                3.2-23.2squeeze1 Linux Standard Base 3.2 init scrip
ii  module-init-tools       3.12-1           tools for managing Linux kernel mo
ii  udev                    164-3            /dev/ and hotplug management daemo
ii  whiptail                0.52.11-1        Displays user-friendly dialog boxe

Versions of packages alsa-utils recommends:
ii  alsa-base                  1.0.23+dfsg-2 ALSA driver configuration files
ii  pciutils                   1:3.1.7-6     Linux PCI Utilities

alsa-utils suggests no packages.

-- no debconf information




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>:
Bug#657976; Package alsa-utils. (Tue, 31 Jan 2012 21:27:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>. (Tue, 31 Jan 2012 21:27:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 657976@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>
To: Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de>
Cc: 657976@bugs.debian.org
Subject: Re: [Pkg-alsa-devel] Bug#657976: alsa-utils: Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01, 00aa0100, 00100200" "0x1179" "0xfd00"
Date: Tue, 31 Jan 2012 16:17:05 -0500
Elimar,

On Tue, Jan 31, 2012 at 4:05 PM, Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de> wrote:
> * Mathieu Malaterre [120130 16:15 -0500]:
>
>> Package: alsa-utils
>> Version: 1.0.23-3
>
> Please update at least to alsa-utils 1.0.24

Do you know if I can build alsa-lib on a squeeze system ?

1.0.24 fails with:

...
touch build-biarch-stamp
DEB_HOST_MULTIARCH is not a supported variable name at
/usr/bin/dpkg-architecture line 214.
DEB_HOST_MULTIARCH is not a supported variable name at
/usr/bin/dpkg-architecture line 214.
dh_testdir
rm -f config.sub config.guess
ln -s /usr/share/misc/config.sub config.sub
ln -s /usr/share/misc/config.guess config.guess
./configure --prefix=/usr \
		    --libdir=\${prefix}/lib/  \
		    --mandir=\${prefix}/share/man \
		    --infodir=\${prefix}/share/info \
		    --datadir=\${prefix}/share \
		    --with-plugindir=/usr/lib/ /alsa-lib \
		    --build x86_64-linux-gnu \
		    --enable-static --disable-maintainer-mode
configure: WARNING: you should use --build, --host, --target
configure: WARNING: invalid host type: /alsa-lib
configure: WARNING: unrecognized options: --disable-maintainer-mode
checking build system type... x86_64-pc-linux-gnu
checking host system type... Invalid configuration `/alsa-lib':
machine `/alsa' not recognized
configure: error: /bin/bash ./config.sub /alsa-lib failed
make: *** [configure-stamp] Error 1
dpkg-buildpackage: error: debian/rules build gave error exit status 2


while 1.0.25 (experimental) fails with:

...
mkdir -p debian/lib32asound2/usr/lib32
cp -a debian/bitmp/usr/lib/libasound.so.* \
	    debian/lib32asound2/usr/lib32/
mkdir -p debian/lib32asound2-dev/usr/lib32
cp -a debian/bitmp/usr/lib/libasound.so \
	    debian/lib32asound2-dev/usr/lib32
dh_installdirs -s
dh_install -s
dh_install: libasound2 missing files (usr/lib/*/*.so.*), aborting
make: *** [install-arch] Error 20
dpkg-buildpackage: error: fakeroot debian/rules binary gave error exit status 2


Let me know if I should open a separate bug report for those.

-- 
Mathieu




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>:
Bug#657976; Package alsa-utils. (Tue, 31 Jan 2012 21:45:08 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>. (Tue, 31 Jan 2012 21:45:08 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 657976@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de>
To: Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>, 657976@bugs.debian.org
Subject: Re: [Pkg-alsa-devel] Bug#657976: alsa-utils: Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01, 00aa0100, 00100200" "0x1179" "0xfd00"
Date: Tue, 31 Jan 2012 22:05:10 +0100
* Mathieu Malaterre [120130 16:15 -0500]:

> Package: alsa-utils
> Version: 1.0.23-3

Please update at least to alsa-utils 1.0.24

> Severity: normal
> 
> 
> For some reason on every boot of my toshiba laptop I can see:
> 
> $ sudo alsactl restore 
> Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01,00aa0100,00100200" "0x1179" "0xfd00"
> Hardware is initialized using a guess method
> 
> It would be nice if it was handled

Could you please do as root:
# rm /var/lib/alsa/asound.state
# reboot
?

Elimar

-- 
  Alles was viel bedacht wird ist bedenklich!;-)
         Friedrich Nietzsche




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>:
Bug#657976; Package alsa-utils. (Tue, 31 Jan 2012 23:36:19 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>. (Tue, 31 Jan 2012 23:36:19 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #20 received at 657976@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de>
To: Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>
Cc: 657976@bugs.debian.org
Subject: Re: [Pkg-alsa-devel] Bug#657976: alsa-utils: Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01, 00aa0100, 00100200" "0x1179" "0xfd00"
Date: Wed, 1 Feb 2012 00:35:06 +0100
* Mathieu Malaterre [120131 16:17 -0500]:

> Elimar,
> 
> On Tue, Jan 31, 2012 at 4:05 PM, Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de> wrote:
> > * Mathieu Malaterre [120130 16:15 -0500]:
> >
> >> Package: alsa-utils
> >> Version: 1.0.23-3
> >
> > Please update at least to alsa-utils 1.0.24
> 
> Do you know if I can build alsa-lib on a squeeze system ?

Hmmm, did you try to install the binaries (.deb)? Anyway, did the
remove of /var/lib/alsa/asound.state showed any progress?

Elimar

-- 
  Never make anything simple and efficient when a way
  can be found to make it complex and wonderful ;-)




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>:
Bug#657976; Package alsa-utils. (Wed, 01 Feb 2012 14:33:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org>. (Wed, 01 Feb 2012 14:33:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #25 received at 657976@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>
To: Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de>
Cc: 657976@bugs.debian.org, Control bugs server <control@bugs.debian.org>
Subject: Re: [Pkg-alsa-devel] Bug#657976: alsa-utils: Unknown hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01, 00aa0100, 00100200" "0x1179" "0xfd00"
Date: Wed, 1 Feb 2012 09:32:02 -0500
fixed 657976 alsa-utils/1.0.24.2-4
thanks

On Tue, Jan 31, 2012 at 6:35 PM, Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de> wrote:
> * Mathieu Malaterre [120131 16:17 -0500]:
>
>> Elimar,
>>
>> On Tue, Jan 31, 2012 at 4:05 PM, Elimar Riesebieter <riesebie@lxtec.de> wrote:
>> > * Mathieu Malaterre [120130 16:15 -0500]:
>> >
>> >> Package: alsa-utils
>> >> Version: 1.0.23-3
>> >
>> > Please update at least to alsa-utils 1.0.24
>>
>> Do you know if I can build alsa-lib on a squeeze system ?
>
> Hmmm, did you try to install the binaries (.deb)? Anyway, did the
> remove of /var/lib/alsa/asound.state showed any progress?

Much better thanks !


-- 
Mathieu




Bug Marked as fixed in versions alsa-utils/1.0.24.2-4. Request was from Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com> to control@bugs.debian.org. (Wed, 01 Feb 2012 14:33:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Changed Bug submitter to 'Mathieu Malaterre <malat@debian.org>' from 'Mathieu Malaterre <mathieu.malaterre@gmail.com>' Request was from Mathieu Malaterre <malat@debian.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 28 Mar 2012 13:55:32 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Sun Apr 20 14:36:17 2014; Machine Name: beach.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.