Debian Bug report logs - #611289
www.debian.org: [i18n] Gettext-based translations not working for some languages

Package: www.debian.org; Maintainer for www.debian.org is Debian WWW Team <debian-www@lists.debian.org>;

Reported by: Damyan Ivanov <dmn@debian.org>

Date: Thu, 27 Jan 2011 18:33:01 UTC

Severity: important

Tags: l10n

Done: Damyan Ivanov <dmn@debian.org>

Bug is archived. No further changes may be made.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian WWW Team <debian-www@lists.debian.org>:
Bug#611289; Package www.debian.org. (Thu, 27 Jan 2011 18:33:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Damyan Ivanov <dmn@debian.org>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian WWW Team <debian-www@lists.debian.org>. (Thu, 27 Jan 2011 18:33:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Damyan Ivanov <dmn@debian.org>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: www.debian.org: [i18n] Gettext-based translations not working for some languages
Date: Thu, 27 Jan 2011 20:29:47 +0200
Package: www.debian.org
Severity: important
Tags: l10n

Since a couple of days header and left side links of the site are no longer 
translated. Affected languages: bg, cs, de, hy, id, hu, fi. It seems all texts 
that are translated via gettext templates (.po) are ignored. Example: the 
package search page at http://www.debian.org/distrib/packages

Rebuilding the site on Lenny/Sid (with locales-all installed) seems to work 
normally. There was a theory that the site build was done at the time when 
locales-all was upgraded (due to 5.0.8 release), but according to taffit this 
is unlikely as the different languages are built in alphabetcal order and there 
are languages that are translated fine (French), inbetween the problemmatic 
languages (e.g. Finnish and German).


Cheers!




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian WWW Team <debian-www@lists.debian.org>:
Bug#611289; Package www.debian.org. (Fri, 28 Jan 2011 11:54:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #8 received at 611289@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Damyan Ivanov <dmn@debian.org>
To: 611289@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#611289: www.debian.org: [i18n] Gettext-based translations not working for some languages
Date: Fri, 28 Jan 2011 13:50:13 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
-=| Damyan Ivanov, Thu, Jan 27, 2011 at 08:29:47PM +0200 |=-
> There was a theory that the site build was done at the time when 
> locales-all was upgraded (due to 5.0.8 release), but according to 
> taffit this is unlikely as the different languages are built in 
> alphabetcal order and there are languages that are translated fine 
> (French), inbetween the problemmatic languages (e.g. Finnish and 
> German).

Further manual rebuild of index.de.html on www-master by Rhonda showed 
that the timing was unrelated -- the problem persists.
[signature.asc (application/pgp-signature, inline)]

Reply sent to Damyan Ivanov <dmn@debian.org>:
You have taken responsibility. (Tue, 01 Feb 2011 11:36:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Notification sent to Damyan Ivanov <dmn@debian.org>:
Bug acknowledged by developer. (Tue, 01 Feb 2011 11:36:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #13 received at 611289-done@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Damyan Ivanov <dmn@debian.org>
To: 611289-done@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#611289: www.debian.org: [i18n] Gettext-based translations not working for some languages
Date: Tue, 1 Feb 2011 13:33:09 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
-=| Damyan Ivanov, Thu, Jan 27, 2011 at 08:29:47PM +0200 |=-
> Since a couple of days header and left side links of the site are no 
> longer translated. Affected languages: bg, cs, de, hy, id, hu, fi. 
> It seems all texts that are translated via gettext templates (.po) 
> are ignored. Example: the package search page at 
> http://www.debian.org/distrib/packages

Thanks to DSA's prompt action and Rhonda's support, I was able to 
pin-point the problem. It was in mis-compiled message catalogs (.mo) 
that were overly short (if not empty). Removing these from both 
webwml/$lang/po and webwml/locale/$lang/LC_MESSAGES forced their 
rebuilding, which put everything back into place.

I still suspect that the core reason is that the message catalogs in 
question were rebuilt during upgrade of libc6/locales[-all], but have 
no hard evidence of that. If someone can reproduce the problem, please 
reopen/reassign this bug to locales.

Meanwhile, I am closing the bug as solved.
[signature.asc (application/pgp-signature, inline)]

Bug archived. Request was from Debbugs Internal Request <owner@bugs.debian.org> to internal_control@bugs.debian.org. (Wed, 02 Mar 2011 07:34:42 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Sun Apr 20 03:52:24 2014; Machine Name: beach.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.