Debian Bug report logs - #600524
system unbootable after installation using GPT

Package: grub-installer; Maintainer for grub-installer is Debian Install System Team <debian-boot@lists.debian.org>; Source for grub-installer is src:grub-installer.

Reported by: Khudyakov Alexey <alexey.skladnoy@gmail.com>

Date: Sun, 17 Oct 2010 19:21:02 UTC

Severity: important

Tags: d-i, squeeze

Merged with 507399, 548156, 586059, 597799

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Install Team <debian-boot@lists.debian.org>:
Bug#600524; Package installation-reports. (Sun, 17 Oct 2010 19:21:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Khudyakov Alexey <alexey.skladnoy@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian Install Team <debian-boot@lists.debian.org>. (Sun, 17 Oct 2010 19:21:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Khudyakov Alexey <alexey.skladnoy@gmail.com>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: installation-reports: After install grub doesn't boot
Date: Sun, 17 Oct 2010 23:22:52 +0400
Package: installation-reports
Severity: normal
Tags: d-i



-- Package-specific info:

Boot method: USB stick
Image version:
 http://people.debian.org/~joeyh/d-i/images/daily/hd-media/boot.img.gz 
 http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/arch-latest/i386/iso-cd/debian-testing-i386-netinst.iso
both images are downloaded at 16 Oct 2010

Installation medium was prepared in following way
1. gunzip boot.img.gz and dd it in /dev/my_usb_stick
2. Mount and copy iso file

I'd like to point out that documentation about booting from
USB is very scarce and extensive googling is required. Also
when instaler complains that no iso are found it should suggest
to put iso on the flash drive. This move is highly non-obvious


Date: 17 Oct 2010

Machine: Intel D510MO MB (Atom CPU is built in) + WD20EARS (2TB)
Partitions: <df -Tl will do; the raw partition table is preferred>


Base System Installation Checklist:
[O] = OK, [E] = Error (please elaborate below), [ ] = didn't try it

Initial boot:           [O ]
Detect network card:    [O ]
Configure network:      [O ]
Detect CD:              [ ] There no CD drive
Load installer modules: [O ]
Detect hard drives:     [O ]
Partition hard drives:  [O ]
Install base system:    [O ]
Clock/timezone setup:   [O ]
User/password setup:    [O ]
Install tasks:          [O ]
Install boot loader:    [E ]
Overall install:        [E ]

Comments/Problems:

== Attempt 1. ==

Install goes without any problems. However after install computer
is unbootable it even doesn't come to GRUB menu, just says
"no bootable medium found". Still it's possible to boot from USB
stick in resque mode. When I try to reinstall GRUB it fails to do
so because of GPT

Here is error message
grub-installer: grub-setup: warn: This GPT partition label has no BIOS Boot Partition; embedding won't be possible!

Some googling reveals following links:

* http://grub.enbug.org/BIOS_Boot_Partition
* https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/partman-base/+bug/506670
* https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/parted/+bug/107326

When GPT is used and it's silently used with 2TB+ disk GRUB require
small partition so I made another attempt to install debian.


== Attempt 2. ==

During install I created small (1MB) partition and marked is as
bios_grub. GRUB installs without any errors or warnings after that
but system is still unbootable. I can boot in resque mode from 
USB stick and run 'grub-install /dev/sda' in the shell or 
reinstall grub from menu no errors reported but system still
fail to boot


-- 

Please make sure that the hardware-summary log file, and any other
installation logs that you think would be useful are attached to this
report. Please compress large files using gzip.

Once you have filled out this report, mail it to submit@bugs.debian.org.



All information below is removed since it's irrelevant. I use
another box to file report. 




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Install Team <debian-boot@lists.debian.org>:
Bug#600524; Package installation-reports. (Mon, 06 Dec 2010 17:48:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Denis Laxalde <dlaxalde@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Install Team <debian-boot@lists.debian.org>. (Mon, 06 Dec 2010 17:48:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 600524@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Denis Laxalde <dlaxalde@gmail.com>
To: Khudyakov Alexey <alexey.skladnoy@gmail.com>, 600524@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#600524: installation-reports: After install grub doesn't boot
Date: Mon, 6 Dec 2010 12:45:35 -0500
reassign 600524 grub-installer
retitle 600524 system unbootable after installation using GPT
thanks

On Sun, 17 Oct 2010 23:22:52 +0400, Khudyakov Alexey wrote:
> Package: installation-reports
> Severity: normal
> Tags: d-i
[...]
> Install boot loader:    [E ]
> Overall install:        [E ]
> 
> Comments/Problems:
> 
> == Attempt 1. ==
> 
> Install goes without any problems. However after install computer
> is unbootable it even doesn't come to GRUB menu, just says
> "no bootable medium found". Still it's possible to boot from USB
> stick in resque mode. When I try to reinstall GRUB it fails to do
> so because of GPT
> 
> Here is error message
> grub-installer: grub-setup: warn: This GPT partition label has no
> BIOS Boot Partition; embedding won't be possible!
> 
> Some googling reveals following links:
> 
> * http://grub.enbug.org/BIOS_Boot_Partition
> * https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/partman-base/+bug/506670
> * https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/parted/+bug/107326
> 
> When GPT is used and it's silently used with 2TB+ disk GRUB require
> small partition so I made another attempt to install debian.
> 
> 
> == Attempt 2. ==
> 
> During install I created small (1MB) partition and marked is as
> bios_grub. GRUB installs without any errors or warnings after that
> but system is still unbootable. I can boot in resque mode from 
> USB stick and run 'grub-install /dev/sda' in the shell or 
> reinstall grub from menu no errors reported but system still
> fail to boot
> 

It looks like an issue in grub-installer, maybe similar to #548156.
Thanks for your report.




Bug reassigned from package 'installation-reports' to 'grub-installer'. Request was from Denis Laxalde <dlaxalde@gmail.com> to control@bugs.debian.org. (Mon, 06 Dec 2010 17:48:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Changed Bug title to 'system unbootable after installation using GPT' from 'installation-reports: After install grub doesn't boot' Request was from Denis Laxalde <dlaxalde@gmail.com> to control@bugs.debian.org. (Mon, 06 Dec 2010 17:48:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Forcibly Merged 507399 548156 586059 597799 600524. Request was from Miguel Figueiredo <elmig@debianpt.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 26 Jan 2011 23:33:09 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Wed Apr 16 16:43:16 2014; Machine Name: beach.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.