Debian Bug report logs - #555474
/usr/bin/kdeinit4: Login fails with kdeinit4 fatal IO error

Package: xserver-xorg-video-openchrome; Maintainer for xserver-xorg-video-openchrome is Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>; Source for xserver-xorg-video-openchrome is src:xserver-xorg-video-openchrome.

Reported by: Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>

Date: Mon, 9 Nov 2009 21:33:02 UTC

Severity: important

Done: Julien Viard de Galbert <julien@vdg.blogsite.org>

Bug is archived. No further changes may be made.

Forwarded to http://www.openchrome.org/trac/ticket/340

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>:
Bug#555474; Package kdelibs-bin. (Mon, 09 Nov 2009 21:33:09 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>. (Mon, 09 Nov 2009 21:33:11 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: /usr/bin/kdeinit4: Login fails with kdeinit4 fatal IO error
Date: Mon, 09 Nov 2009 15:17:26 -0600
Package: kdelibs-bin
Version: 4:4.3.2-2
Severity: important
File: /usr/bin/kdeinit4


I have been unable to login to my KDE desktop for several weeks now.
On attempting to login, I get the hard drive icon displayed, then the
next three icons begin to fade into view, then I am abruptly kicked
back to the KDM login screen. 

I can login to a fluxbox or gnome desktop, but I would like to get
back to using KDE.

After a failed attempt to login to KDE I am unable to switch to a
virtual text console (eg. with ctrl-alt-f2). In fact attempting to do
so will cause the keyboard and mouse to freeze up and I have to
restart the machine. Switching to a text console *before* a failed
login attempt works fine.

I have tried deleting my .kde directory, but that did not help. My X
server is using the openchrome driver on a VIA Technologies, Inc.
K8M800/K8N800/K8N800A [S3 UniChrome Pro] adapter.

I don't know if this is really a bug in kdeinit4, but that's where the
crash is occurring.

An example .xsession-errors report is included below.

-- System Information:
Debian Release: squeeze/sid
  APT prefers testing
  APT policy: (500, 'testing')
Architecture: i386 (i686)

Kernel: Linux 2.6.30-2-686 (SMP w/1 CPU core)
Locale: LANG=en_US.UTF-8, LC_CTYPE=en_US.UTF-8 (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/bash

Versions of packages kdelibs-bin depends on:
ii  kdelibs5                  4:4.3.2-2      core libraries for all KDE 4 appli
ii  libc6                     2.10.1-5       GNU C Library: Shared libraries
ii  libqt4-dbus               4:4.5.3-4      Qt 4 D-Bus module
ii  libqt4-xml                4:4.5.3-4      Qt 4 XML module
ii  libqtcore4                4:4.5.3-4      Qt 4 core module
ii  libqtgui4                 4:4.5.3-4      Qt 4 GUI module
ii  libsoprano4               2.3.1+dfsg.1-1 libraries for the Soprano RDF fram
ii  libstdc++6                4.4.1-4        The GNU Standard C++ Library v3
ii  libx11-6                  2:1.2.2-1      X11 client-side library
ii  libxml2                   2.7.6.dfsg-1   GNOME XML library
ii  libxml2-utils             2.7.6.dfsg-1   XML utilities
ii  libxslt1.1                1.1.26-1       XSLT processing library - runtime 

kdelibs-bin recommends no packages.

kdelibs-bin suggests no packages.

-- debconf-show failed

*** xsession-errors
Xsession: X session started for steve at Fri Oct 30 12:12:08 CDT 2009
startkde: Starting up...
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_klauncher.so
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_kded4.so
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_kbuildsycoca4.so
kbuildsycoca4 running...
kbuildsycoca4(3321) KBuildSycoca::checkDirTimestamps: timestamp changed: "/etc/xdg/menus/debian-menu.menu"
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Digital+Certificate+for+VBA+Projects.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Office+Diagnostics.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Clip+Organizer.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Office+2007+Language+Settings.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Office+Picture+Manager.desktop not found
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_kbuildsycoca4.so
kbuildsycoca4 running...
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_kcminit_startup.so
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Digital+Certificate+for+VBA+Projects.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Office+Diagnostics.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Clip+Organizer.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Office+2007+Language+Settings.desktop not found
findServiceByDesktopPath: /opt/cxoffice/support/Managed_winxp/desktopdata/cxmenu/xdg-applications/Windows+Applications/Microsoft+Office/Microsoft+Office+Tools/Microsoft+Office+Picture+Manager.desktop not found
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_ksmserver.so
<unknown program name>(3307)/ KStartupInfo::createNewStartupId: creating:  "callisto-acss;1256922745;287550;3307_TIME0" : "unnamed app"
kdeinit4: preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_kconf_update.so
Invalid D-BUS member name 'idle-hint' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'is-local' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'x11-display-device' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'x11-display' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'display-device' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'remote-host-name' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'session-type' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
Invalid D-BUS member name 'unix-user' found in interface 'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection
X Error: XSyncBadAlarm 157
  Extension:    145 (Uknown extension)
  Minor opcode: 11 (Unknown request)
  Resource id:  0x0
kephald starting up 
XRANDR error base:  165 
RRInput mask is set!! 
X Error: XSyncBadAlarm 157
  Extension:    145 (Uknown extension)
  Minor opcode: 11 (Unknown request)
  Resource id:  0x0
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  115 1280 x 1024 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  116 1280 x 1024 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  117 1280 x 960 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  118 1152 x 864 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  119 1152 x 864 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  120 1152 x 864 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  121 1024 x 768 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  122 1024 x 768 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  123 1024 x 768 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  124 832 x 624 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  125 800 x 600 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  126 800 x 600 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  127 800 x 600 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  128 800 x 600 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  129 640 x 480 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  130 640 x 480 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  131 640 x 480 
RandRScreen::loadSettings - adding mode:  132 720 x 400 
RandRScreen::loadSettings - adding crtc:  113 
RandRScreen::loadSettings - adding output:  114 
Setting CRTC 113 on output "default" (previous 0 ) 
CRTC outputs: (114) 
Output name: "default" 
Output refresh rate: 60 
Output rect: QRect(0,0 1280x1024) 
Output rotation: 1 
XRandROutputs::init 
  added output  114 
adding an output 0 with geom:  QRect(0,0 1280x1024) 
output: "SCREEN-0" QRect(0,0 1280x1024) 0 true false 
load xml 
connected: 1 
looking for current "SCREEN-0" 
known "*" has score: 0.125 
screen: 0 QRect(0,0 1280x1024) 
looking for a matching configuration... 
connected: 1 
looking for current "SCREEN-0" 
known "*" has score: 0.125 
found outputs, known: false 
activate external configuration!! 
registered the service: true 
screens registered on the bus: true 
outputs registered on the bus: true 
configurations registered on the bus: true 
kdeinit4: Fatal IO error: client killed
kdeinit4: sending SIGHUP to children.
klauncher: Exiting on signal 1
kdeinit4: sending SIGTERM to children.
kdeinit4: Exit.
KCrash: Application 'ksmserver' crashing...
Warning: connect() failed: : No such file or directory
KCrash cannot reach kdeinit, launching directly.
Unexpected response from KInit (response = -1082082153).
startkde: Could not start ksmserver. Check your installation.
kded4: Fatal IO error: client killed
kwin: Fatal IO error: client killed
Qt-subapplication: Fatal IO error: client killed
drkonqi: cannot connect to X server :0.0




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>:
Bug#555474; Package kdelibs-bin. (Mon, 09 Nov 2009 22:48:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Modestas Vainius <modestas@vainius.eu>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>. (Mon, 09 Nov 2009 22:48:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 555474@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Modestas Vainius <modestas@vainius.eu>
To: Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>, 555474@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#555474: /usr/bin/kdeinit4: Login fails with kdeinit4 fatal IO error
Date: Tue, 10 Nov 2009 00:04:58 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Hello,

On pirmadienis 09 Lapkritis 2009 23:17:26 Steve Cayford wrote:
>  /usr/lib/libkdeinit4_ksmserver.so
> <unknown program name>(3307)/ KStartupInfo::createNewStartupId: creating: 
>  "callisto-acss;1256922745;287550;3307_TIME0" : "unnamed app" kdeinit4:
>  preparing to launch /usr/lib/libkdeinit4_kconf_update.so Invalid D-BUS
>  member name 'idle-hint' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'is-local' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'x11-display-device' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'x11-display' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'display-device' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'remote-host-name' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'session-type' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection Invalid
>  D-BUS member name 'unix-user' found in interface
>  'org.freedesktop.ConsoleKit.Session' while parsing introspection X Error:


Fix your ConsoleKit installation.

-- 
Modestas Vainius <modestas@vainius.eu>
[signature.asc (application/pgp-signature, inline)]

Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>:
Bug#555474; Package kdelibs-bin. (Tue, 10 Nov 2009 23:21:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>. (Tue, 10 Nov 2009 23:21:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 555474@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>
To: 555474@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#555474: /usr/bin/kdeinit4: Login fails with kdeinit4 fatal IO error
Date: Tue, 10 Nov 2009 17:05:11 -0600
Modestas Vainius wrote:
> 
> Fix your ConsoleKit installation.
> 

Hmm. The ConsoleKit problem seems to be related to this bug: 
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=537361

I think the main problem is actually this bug: (described in Ubuntu) 
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1309580

I included the NoAccel option for the openchrome driver and I can now 
login. Sorry to have filed this under the wrong package. I guess it should 
be under xserver-xorg-video-openchrome.

-Steve




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>:
Bug#555474; Package kdelibs-bin. (Wed, 24 Mar 2010 02:54:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Eckhart Wörner <ewoerner@kde.org>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org>. (Wed, 24 Mar 2010 02:54:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #20 received at 555474@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Eckhart Wörner <ewoerner@kde.org>
To: 555474@bugs.debian.org
Subject: Reassign to openchrome driver
Date: Wed, 24 Mar 2010 03:53:22 +0100
forwarded 555474 http://www.openchrome.org/trac/ticket/340
reassign 555474 xserver-xorg-video-openchrome
affects 555474 + kdebase-workspace
thanks

> Sorry to have filed this under the wrong package. I guess it should
> be under xserver-xorg-video-openchrome.

Advice appears to be plausible.




Set Bug forwarded-to-address to 'http://www.openchrome.org/trac/ticket/340'. Request was from Eckhart Wörner <ewoerner@kde.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 24 Mar 2010 02:54:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Bug reassigned from package 'kdelibs-bin' to 'xserver-xorg-video-openchrome'. Request was from Eckhart Wörner <ewoerner@kde.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 24 Mar 2010 02:54:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Bug No longer marked as found in versions kde4libs/4:4.3.2-2. Request was from Eckhart Wörner <ewoerner@kde.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 24 Mar 2010 02:54:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Added indication that 555474 affects kdebase-workspace Request was from Eckhart Wörner <ewoerner@kde.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 24 Mar 2010 02:54:06 GMT) Full text and rfc822 format available.

Reply sent to Julien Viard de Galbert <julien@vdg.blogsite.org>:
You have taken responsibility. (Fri, 29 Nov 2013 19:00:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Notification sent to Steve Cayford <cayfo001@umn.edu>:
Bug acknowledged by developer. (Fri, 29 Nov 2013 19:00:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #33 received at 555474-done@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Julien Viard de Galbert <julien@vdg.blogsite.org>
To: 555474-done@bugs.debian.org
Subject: Unichrome driver removed in Mesa 8.0
Date: Fri, 29 Nov 2013 19:56:55 +0100
This bug looks the same as 458766, 607942,631989 and 562585.

So as Unichrome dri 1 driver was removed form mesa, the bug
no longer exist (no more 3D acceleration for unichrome cards)

So I'm closing it...

-- 
Julien Viard de Galbert                        <julien@vdg.blogsite.org>
http://silicone.homelinux.org/           <julien@silicone.homelinux.org>



Bug archived. Request was from Debbugs Internal Request <owner@bugs.debian.org> to internal_control@bugs.debian.org. (Sat, 28 Dec 2013 07:40:11 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Fri Apr 18 19:25:48 2014; Machine Name: buxtehude.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.