Debian Bug report logs - #540000
live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs

Package: live-initramfs; Maintainer for live-initramfs is Debian Live Project <debian-live@lists.debian.org>;

Reported by: Jeff Chimene <jeff@grandadventuresranch.com>

Date: Wed, 5 Aug 2009 01:27:01 UTC

Severity: normal

Tags: moreinfo

Done: Daniel Baumann <daniel@debian.org>

Bug is archived. No further changes may be made.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live@lists.debian.org>:
Bug#540000; Package live-initramfs. (Wed, 05 Aug 2009 01:27:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Jeff Chimene <jeff@grandadventuresranch.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian Live <debian-live@lists.debian.org>. (Wed, 05 Aug 2009 01:27:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Jeff Chimene <jeff@grandadventuresranch.com>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Tue, 04 Aug 2009 18:22:42 -0700
Package: live-initramfs
Severity: normal

the bug was found after creating a recovery cd using live-helper

-- System Information:
Debian Release: squeeze/sid
  APT prefers testing
  APT policy: (990, 'testing')
Architecture: i386 (x86_64)

Kernel: Linux 2.6.26-2-amd64 (SMP w/1 CPU core)
Locale: LANG=en_US.UTF8, LC_CTYPE=en_US.UTF8 (charmap=UTF-8) (ignored: LC_ALL set to en_US.UTF8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/bash




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live@lists.debian.org>:
Bug#540000; Package live-initramfs. (Wed, 05 Aug 2009 07:48:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to daniel@debian.org:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live@lists.debian.org>. (Wed, 05 Aug 2009 07:48:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 540000@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Daniel Baumann <daniel@debian.org>
To: Jeff Chimene <jeff@grandadventuresranch.com>, 540000@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#540000: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Wed, 05 Aug 2009 09:46:26 +0200
tag 540000 moreinfo
thanks

Jeff Chimene wrote:
> the bug was found after creating a recovery cd using live-helper

there's no possible way to help you unless you give the required
information as outlined here:

http://live.debian.net/manual/html/bugs.html

-- 
Address:        Daniel Baumann, Burgunderstrasse 3, CH-4562 Biberist
Email:          daniel.baumann@panthera-systems.net
Internet:       http://people.panthera-systems.net/~daniel-baumann/




Added tag(s) moreinfo. Request was from Daniel Baumann <daniel@debian.org> to control@bugs.debian.org. (Wed, 05 Aug 2009 07:48:07 GMT) Full text and rfc822 format available.

Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live@lists.debian.org>:
Bug#540000; Package live-initramfs. (Wed, 05 Aug 2009 22:21:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Jeff Chimene <jchimene@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live@lists.debian.org>. (Wed, 05 Aug 2009 22:21:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #17 received at 540000@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Jeff Chimene <jchimene@gmail.com>
To: daniel@debian.org
Subject: Re: Bug#540000: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Wed, 05 Aug 2009 10:17:45 -0700
On 08/05/2009 12:46 AM, Daniel Baumann wrote:
> tag 540000 moreinfo
> thanks
> 
> Jeff Chimene wrote:
>> the bug was found after creating a recovery cd using live-helper
> 
> there's no possible way to help you unless you give the required
> information as outlined here:
> 
> http://live.debian.net/manual/html/bugs.html
> 

Then just close the bug, Daniel. I don't have more info. It looks like
live-helper is using live-initramfs incorrectly. As far as I can tell,
my job is just to report the bug.

Thanks /so much/ for your time and administrative attitude.

I've already removed live-helper from this system. Please feel free to
carry on w/ your oh-so-justified existence as a prized debian developer.




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live@lists.debian.org>:
Bug#540000; Package live-initramfs. (Wed, 05 Aug 2009 22:51:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Will Murnane <will.murnane@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live@lists.debian.org>. (Wed, 05 Aug 2009 22:51:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #22 received at 540000@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Will Murnane <will.murnane@gmail.com>
To: Jeff Chimene <jchimene@gmail.com>, 540000@bugs.debian.org
Cc: daniel@debian.org
Subject: Re: Bug#540000: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Wed, 5 Aug 2009 18:48:20 -0400
On Wed, Aug 5, 2009 at 13:17, Jeff Chimene<jchimene@gmail.com> wrote:
> Then just close the bug, Daniel. I don't have more info. It looks like
> live-helper is using live-initramfs incorrectly. As far as I can tell,
> my job is just to report the bug.
What is your problem?  If you go to a mechanic and say "my car is
broken" he's gonna ask for more information.  Your job is to report
bugs, sure, but "the bug was found after creating a recovery cd using
live-helper" is not a bug report.

> Thanks /so much/ for your time and administrative attitude.
Your attitude isn't helping, either.  There are some well-defined next
steps that it would be helpful to follow if you want to contribute,
and they're easily accessible at
http://live.debian.net/manual/html/bugs.html .  What would you rather
he say?

> I've already removed live-helper from this system. Please feel free to
> carry on w/ your oh-so-justified existence as a prized debian developer.
I hope that you, too, enjoy your existence.  Perhaps you could even
try not to make other people's lousy by filing crappy bug reports.

Will




Reply sent to daniel@debian.org:
You have taken responsibility. (Wed, 05 Aug 2009 23:24:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Notification sent to Jeff Chimene <jeff@grandadventuresranch.com>:
Bug acknowledged by developer. (Wed, 05 Aug 2009 23:24:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #27 received at 540000-done@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Daniel Baumann <daniel@debian.org>
To: Jeff Chimene <jchimene@gmail.com>, 540000-done@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#540000: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Thu, 06 Aug 2009 01:16:52 +0200
Jeff Chimene wrote:
> Then just close the bug, Daniel. I don't have more info. It looks like
> live-helper is using live-initramfs incorrectly. As far as I can tell,
> my job is just to report the bug.

your bug report is as helpful as 'i installed debian and the kernel
doesn't boot'.

first of all, when you build a live system with live-helper, there can
be hundrets of combinations, or even millions if one counts in the
package selection. there is no possible way to know or guess which
configuration you were using/building.

and even if we know, it always takes a lot of time to reproduce things.
for almost all bugs, i have spend at least *one* hour just to reproduce
things. and that is in the best case, where the submitter did give all
the required information (and yes, i have a bunch of fast machines at
home to do that sort of things in fastest time there can be)...

> Thanks /so much/ for your time and administrative attitude.
> 
> I've already removed live-helper from this system. Please feel free to
> carry on w/ your oh-so-justified existence as a prized debian developer.

...therefore, it is totally reasonable to ask you for the required
information and absolutely no grounds to be agressive.

second of all, when building images of unstable or testing, there are
times where it's not working due to the state of the archive. for those
situations were testing or unstable are known to be broken, we note this
under 'image status' on our website, where we link to a workaround.
maybe you've build testing and hit the squashfs version mismatch which
is referenced in the current image status?

however. come back when you are in a cooperative mood. until then, i'll
close the bug as you requested.

Regards,
Daniel

-- 
Address:        Daniel Baumann, Burgunderstrasse 3, CH-4562 Biberist
Email:          daniel.baumann@panthera-systems.net
Internet:       http://people.panthera-systems.net/~daniel-baumann/




Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live@lists.debian.org>:
Bug#540000; Package live-initramfs. (Wed, 05 Aug 2009 23:42:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Jeff Chimene <jchimene@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live@lists.debian.org>. (Wed, 05 Aug 2009 23:42:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #32 received at 540000@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Jeff Chimene <jchimene@gmail.com>
To: Will Murnane <will.murnane@gmail.com>
Cc: daniel@debian.org
Subject: Re: Bug#540000: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Wed, 05 Aug 2009 16:26:55 -0700
On 08/05/2009 03:48 PM, Will Murnane wrote:
> On Wed, Aug 5, 2009 at 13:17, Jeff Chimene<jchimene@gmail.com> wrote:
>> Then just close the bug, Daniel. I don't have more info. It looks like
>> live-helper is using live-initramfs incorrectly. As far as I can tell,
>> my job is just to report the bug.
> What is your problem?  If you go to a mechanic and say "my car is
> broken" he's gonna ask for more information.  Your job is to report
> bugs, sure, but "the bug was found after creating a recovery cd using
> live-helper" is not a bug report.
> 
>> Thanks /so much/ for your time and administrative attitude.
> Your attitude isn't helping, either.  There are some well-defined next
> steps that it would be helpful to follow if you want to contribute,
> and they're easily accessible at
> http://live.debian.net/manual/html/bugs.html .  What would you rather
> he say?
> 
>> I've already removed live-helper from this system. Please feel free to
>> carry on w/ your oh-so-justified existence as a prized debian developer.
> I hope that you, too, enjoy your existence.  Perhaps you could even
> try not to make other people's lousy by filing crappy bug reports.
> 
> Will

THAT'S ALL THE INFO I GOT FROM THE FUCKING SOFTWARE!

ANYTHING ELSE COMES FROM REPORTBUG.

YOU WANT MORE INFO? TRY BUILDING A LIVE-HELPER CD YOURSELVES AND SEE
WHAT HAPPENS WHEN YOU ACTUALLY TRY TO USE YOUR "TOOL".

IF I ACTUALLY HAD MORE INFORMATION ABOUT THIS SHITTY LITTLE "TOOL" I
WOULD HAVE GIVEN YOU SHITTY LITTLE BUREAUCRATS MORE INFORMATION.

I'VE BEEN WORKING WITH SOFTWARE LONG ENOUGH TO KNOW HOW TO WRITE A GOOD
BUG REPORT.

IT'S THE FUCKING SOFTWARE THAT DOESN'T PROVIDE ENOUGH INFORMATION TO
WRITE A DECENT BUG REPORT.

YOU "PEOPLE" CAN WORK OUT YOUR PROBLEMS WITH LIVE-HELPER.

LEARN TO WRITE DECENT SOFTWARE THAT HELPS USERS WRITE DECENT BUG REPORTS.

ASSHOLES.






Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live@lists.debian.org>:
Bug#540000; Package live-initramfs. (Wed, 02 Sep 2009 14:09:06 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Joshua Kinard <joshua.kinard@sdc-world.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live@lists.debian.org>. (Wed, 02 Sep 2009 14:09:06 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #37 received at 540000@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Joshua Kinard <joshua.kinard@sdc-world.com>
To: "540000@bugs.debian.org" <540000@bugs.debian.org>
Subject: live-initramfs: can not mount /dev/loop0 (/live/image/live/filesystem.squashfs) on //filesystem.squashfs
Date: Wed, 2 Sep 2009 09:46:49 -0400
Someone's gotten their knickers in a twist it seems.

Anyways, I just ran into this myself, so I'll take a shot at providing some useful information.

For starters, I'm hitting this bug when using the Xen LiveCD scripts, 0.8.2 from here:
http://wiki.xensource.com/xenwiki/LiveCD

My setup is somewhat peculiar, and I thought it might be Xen's scripts at fault until Google showed this this gem of a bug.  Cause is unknown, and I've not had to report a Debian bug before, so hopefully the below information is relevant.

Release: Stable (Lenny)
Kernel: 2.6.26-1-xen-amd64
live-helper: 1.0.5-1
live-initramfs: 1.157.2-1
squashfs-tools: 1:3.3-7

Error from /live.log is:
Begin: Running /scripts/live-premount ... done.
Begin: Running /scripts/live-realpremount ... done.
Begin: Mounting "/live/image/live/filesystem.squashfs" on "/filesystem.squashfs" via "/dev/loop0" ... mount: mounting /dev/loop0 on //filesystem.squashfs failed: No such device

Checcking into /dev, all eight loopback devices appear to be present, their major is 7, and minor is 0 through 7, and all are of type block (b).  Running "file" on the filesystem.squashfs in binary/live reports it as "Squashfs filesystem, little endian, version 3.1", so I suspect the usual issue of the squashfs revision not matching the kernel can be ruled out.

I am testing this on a Xen-enabled system, and using Xen's step-by-step scripts in their amd64/subdirectory to build things, then once I have a sample ISO file built, I'm booting that under Xen to see the results.  It's possible that booting an amd64 VM under an amd64 Hypervisor could contribute, but I want to eliminate the fault being in the live-helper/live-initramfs scripts first, since several Google pointers are coming back to this bug.

My setup is made further peculiar, as I've had to mirror the entire Debian apt repository, as my build system is not connected (and cannot be connected) to the Internet.  I'm using dhttpd and apt-proxy to serve out the entire lenny/squeeze/sid packages + security updates from this morning.  Only testing the Xen scripts on building a Lenny-based image, as Xen under Squeeze/Sid appears to have changed drastically.  I doubt this contributes to the cause of the bug, but worth mentioning just in case.

I've also tried downgrading the debootstrap, live-helper, and live-initramfs packages to their Lenny versions (I was previously using the Sid version), and that hasn't affected the outcome at all.  Booting the image on an actual DVD yields the same results as in the VM, so I suspect something is not 100% kosher with the way the SquashFS filesystem is being built.

I'll post a similar report to the Xen-Users list just incase this might be a bug with their scripts, but as far as I can tell, their scripts are just basic wrappers around the Debian tools.

Cheers!



Bug archived. Request was from Debbugs Internal Request <owner@bugs.debian.org> to internal_control@bugs.debian.org. (Thu, 01 Oct 2009 07:27:40 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Sat Apr 19 06:26:43 2014; Machine Name: beach.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.