Debian Bug report logs - #478830
live-helper: deconfiguring chroot_* is not safe

version graph

Package: live-helper; Maintainer for live-helper is Debian Live Project <debian-live@lists.debian.org>;

Reported by: Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>

Date: Thu, 1 May 2008 10:57:01 UTC

Severity: important

Found in version live-helper/1.0~a45-1

Done: Chris Lamb <chris@chris-lamb.co.uk>

Bug is archived. No further changes may be made.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>:
Bug#478830; Package live-helper. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: live-helper: deconfiguring chroot_* is not safe
Date: Thu, 01 May 2008 12:55:29 -0500
Package: live-helper
Version: 1.0~a45-1
Severity: important

Hello,
I experienced a problem when lh_build raised an error that now I don't know
when and how. In other words, start-stop-daemon was originally a "exit 0"
script after doing lh_build again.
I had to run an interactive shell, do dpkg --reinstall install dpkg then
move start-stop-daemon to start-stop-daemon.orig and write the "exit 0"
script.
I think it wold be better to reinstall dpkg in chroot_dpkg "remove" command.


-- Package-specific info:

-- System Information:
Debian Release: lenny/sid
  APT prefers testing
  APT policy: (990, 'testing'), (500, 'unstable'), (500, 'stable')
Architecture: amd64 (x86_64)

Kernel: Linux 2.6.24-1-amd64 (SMP w/1 CPU core)
Locale: LANG=en_US.UTF-8, LC_CTYPE=en_US.UTF-8 (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/bash

Versions of packages live-helper depends on:
ii  cdebootstrap                  0.4.9      Bootstrap a Debian system
ii  debootstrap                   1.0.8      Bootstrap a basic Debian system

live-helper recommends no packages.

-- no debconf information





Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>:
Bug#478830; Package live-helper. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Chris Lamb <chris@chris-lamb.co.uk>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 478830@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Chris Lamb <chris@chris-lamb.co.uk>
To: 478830@bugs.debian.org, Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>
Subject: Re: live-helper: deconfiguring chroot_* is not safe
Date: Fri, 4 Jul 2008 22:07:52 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Luca Bruno wrote:

> I experienced a problem when lh_build raised an error that now I don't know
> when and how. In other words, start-stop-daemon was originally a "exit 0"
> script after doing lh_build again.

It sounds like if you manually removed the chroot_dpkg stage file, which is
there to prevent this.

> I think it wold be better to reinstall dpkg in chroot_dpkg "remove"
> command.

Well, the "remove" code simply reverses the steps taken in "install" so this
would just be a rather crude workaround for an unknown problem. As I see it,
the problem is either:

 * The install action is broken in some way
 * Stage handling is broken in some way
 * "User" error, such as manual deletion of stage files or just a generally
   broken chroot.

Wouldn't it be better would be to fix the problem that caused lh_build to
exit in the first place? (Do you have build logs, etc.?)


Regards,

-- 
Chris Lamb, UK                                       chris@chris-lamb.co.uk
                                                            GPG: 0x634F9A20
[signature.asc (application/pgp-signature, attachment)]

Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>:
Bug#478830; Package live-helper. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 478830@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>
To: 478830@bugs.debian.org
Subject: Re: live-helper: deconfiguring chroot_* is not safe
Date: Fri, 1 Aug 2008 19:12:36 -0500
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Hello,
I'm sorry I haven't got the time to test it again. Now I'm working for a new usb hdd image and I've no such problems anymore.
It would have been caused by the following operations:
- - Ctrl-C, exiting lh_build before doing other operations
- - chroot cache tweaking, I don't remember perfectly what I've done but I think sometimes I manually removed/modified the cache

In other words, I can't reproduce the bug actually with normal operations.

- -- 
http://syx.googlecode.com - Smalltalk YX
http://lethalman.blogspot.com - Thoughts about computer technologies
http://www.ammazzatecitutti.org - Ammazzateci tutti
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.9 (GNU/Linux)

iEYEARECAAYFAkiTpnQACgkQw9Qj+8Kak3FViACdEyiIPKEMw5D5i61Rvb/gBVVO
RboAmwe1CISTN0926LyRNID9xSxx4moN
=iH/4
-----END PGP SIGNATURE-----

Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>:
Bug#478830; Package live-helper. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Chris Lamb <chris@chris-lamb.co.uk>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian Live <debian-live-maint@lists.alioth.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #20 received at 478830@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Chris Lamb <chris@chris-lamb.co.uk>
To: 478830@bugs.debian.org, 478830-submitter@bugs.debian.org, 478830-done@bugs.debian.org
Subject: Re: live-helper: deconfiguring chroot_* is not safe
Date: Fri, 15 Aug 2008 23:29:28 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Luca Bruno wrote:

> I've no such problems anymore. It would have been caused by the
> following operations:
[..]
> - - chroot cache tweaking, I don't remember perfectly what I've done but I
> think sometimes I manually removed/modified the cache

Well, this really isn't supported.

> In other words, I can't reproduce the bug actually with normal operations.

Closing the bug accordingly.
 

Regards,

-- 
Chris Lamb, UK                                       chris@chris-lamb.co.uk
                                                            GPG: 0x634F9A20
[signature.asc (application/pgp-signature, attachment)]

Reply sent to Chris Lamb <chris@chris-lamb.co.uk>:
You have taken responsibility. Full text and rfc822 format available.

Notification sent to Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>:
Bug acknowledged by developer. Full text and rfc822 format available.

Message sent on to Luca Bruno <lethalman88@gmail.com>:
Bug#478830. Full text and rfc822 format available.

Bug archived. Request was from Debbugs Internal Request <owner@bugs.debian.org> to internal_control@bugs.debian.org. (Sat, 13 Sep 2008 07:27:48 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Wed Apr 16 23:40:58 2014; Machine Name: buxtehude.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.