Debian Bug report logs - #412599
xterm: boldMode does not work as described

version graph

Package: xterm; Maintainer for xterm is Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>; Source for xterm is src:xterm.

Reported by: Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>

Date: Mon, 26 Feb 2007 23:39:02 UTC

Severity: normal

Found in version xterm/224-1

Fixed in version xterm/225-1

Done: Julien Cristau <jcristau@debian.org>

Bug is archived. No further changes may be made.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>:
Bug#412599; Package xterm. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>
To: Debian Bug Tracking System <submit@bugs.debian.org>
Subject: xterm: boldMode does not work as described
Date: Tue, 27 Feb 2007 00:32:13 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Package: xterm
Version: 224-1
Severity: normal

Hi,

the manual page of xterm says: Note that xterm has one bold font which
you may set explicitly. It attempts to match a bold font for the other
font selections (font1 through font6). If the normal and bold fonts are
distinct, this resource [boldMode] has no effect.

So I set boldFont and boldMode:
% xrdb -query|grep -E '(XTerm.*ont|bold)'
XTerm.*.boldFont:       -misc-fixed-bold-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
XTerm.*.font:           -misc-fixed-medium-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
XTerm.*.boldMode:       false

As you can see the font and boldFont entities are distinct, ergo the
boldMode resource should get ignored. But it isn't so. I don't get bold
characters. If I set the boldMode to true, I get ugly characters for
font1 through font6.

Bye, Jörg.

-- System Information:
Debian Release: unstable/experimental
  APT prefers unstable
  APT policy: (990, 'unstable'), (1, 'experimental')
Architecture: powerpc (ppc)
Shell:  /bin/sh linked to /bin/dash
Kernel: Linux 2.6.20
Locale: LANG=de_DE.UTF-8, LC_CTYPE=de_DE.UTF-8 (charmap=UTF-8)

Versions of packages xterm depends on:
ii  libc6                       2.3.6.ds1-13 GNU C Library: Shared libraries
ii  libfontconfig1              2.4.2-1.2    generic font configuration library
ii  libice6                     1:1.0.1-2    X11 Inter-Client Exchange library
ii  libncurses5                 5.5-5        Shared libraries for terminal hand
ii  libsm6                      1:1.0.1-3    X11 Session Management library
ii  libx11-6                    2:1.0.3-5    X11 client-side library
ii  libxaw7                     1:1.0.2-4    X11 Athena Widget library
ii  libxext6                    1:1.0.1-2    X11 miscellaneous extension librar
ii  libxft2                     2.1.8.2-8    FreeType-based font drawing librar
ii  libxmu6                     1:1.0.2-2    X11 miscellaneous utility library
ii  libxt6                      1:1.0.2-2    X11 toolkit intrinsics library
ii  xbitmaps                    1.0.1-2      Base X bitmaps

Versions of packages xterm recommends:
ii  xutils                      1:7.1.ds.3-1 X Window System utility programs

-- no debconf information
[Message part 2 (application/pgp-signature, inline)]

Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>:
Bug#412599; Package xterm. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Thomas Dickey <dickey@radix.net>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 412599@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Thomas Dickey <dickey@radix.net>
To: Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>, 412599@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#412599: xterm: boldMode does not work as described
Date: Thu, 1 Mar 2007 20:38:33 -0500
[Message part 1 (text/plain, inline)]
On Tue, Feb 27, 2007 at 12:50:11AM +0100, Jörg Sommer wrote:
> Package: xterm
> Version: 224-1
> Severity: normal
> 
> Hi,
> 
> the manual page of xterm says: Note that xterm has one bold font which
> you may set explicitly. It attempts to match a bold font for the other
> font selections (font1 through font6). If the normal and bold fonts are
> distinct, this resource [boldMode] has no effect.
> 
> So I set boldFont and boldMode:
> % xrdb -query|grep -E '(XTerm.*ont|bold)'
> XTerm.*.boldFont:       -misc-fixed-bold-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
> XTerm.*.font:           -misc-fixed-medium-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
> XTerm.*.boldMode:       false

I need a little more information to see if I'm reconstructing this
properly.  Your locale appears to be de_DE.UTF-8, but the given resources
are for "XTerm" rather than "UXTerm".  Are you starting xterm using the
"-u8" option, or using the "utf8" or "wideChars" resource, then?

btw - the ".*." is really the same as "*"
 
> As you can see the font and boldFont entities are distinct, ergo the
> boldMode resource should get ignored. But it isn't so. I don't get bold
> characters. If I set the boldMode to true, I get ugly characters for
> font1 through font6.

Well it could be distinct (even as specified) for a couple of different
reasons, e.g.,

	a) the pattern might not match a real font

	b) another resource could override one of the given patterns.

	   For instance, I started with "*font", but that was overridden
	   by "*VT100.font".  But "UXTerm*font" worked.  That was in
	   my local app-defaults file (running with fvwm - none of that
	   xrdb stuff to confuse).

	   I see that by compiling xterm with tracing enabled (though
	   it seems I should supply a shell script to do the queries,
	   since this topic comes up regularly ;-)
 
> Bye, Jörg.
> 
> -- System Information:
> Debian Release: unstable/experimental
>   APT prefers unstable
>   APT policy: (990, 'unstable'), (1, 'experimental')
> Architecture: powerpc (ppc)
> Shell:  /bin/sh linked to /bin/dash
> Kernel: Linux 2.6.20
> Locale: LANG=de_DE.UTF-8, LC_CTYPE=de_DE.UTF-8 (charmap=UTF-8)

-- 
Thomas E. Dickey
http://invisible-island.net
ftp://invisible-island.net
[Message part 2 (application/pgp-signature, inline)]

Information forwarded to debian-bugs-dist@lists.debian.org, Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>:
Bug#412599; Package xterm. Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>. Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 412599@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>
To: 412599@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#412599: xterm: boldMode does not work as described
Date: Fri, 2 Mar 2007 13:32:30 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Hi Thomas,

Thomas Dickey schrieb am Thu 01. Mar, 20:38 (-0500):
> On Tue, Feb 27, 2007 at 12:50:11AM +0100, Jörg Sommer wrote:
> > Package: xterm
> > Version: 224-1
> > Severity: normal
> > 
> > Hi,
> > 
> > the manual page of xterm says: Note that xterm has one bold font which
> > you may set explicitly. It attempts to match a bold font for the other
> > font selections (font1 through font6). If the normal and bold fonts are
> > distinct, this resource [boldMode] has no effect.
> > 
> > So I set boldFont and boldMode:
> > % xrdb -query|grep -E '(XTerm.*ont|bold)'
> > XTerm.*.boldFont:       -misc-fixed-bold-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
> > XTerm.*.font:           -misc-fixed-medium-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
> > XTerm.*.boldMode:       false
> 
> I need a little more information to see if I'm reconstructing this
> properly.  Your locale appears to be de_DE.UTF-8,

Correct.

> but the given resources are for "XTerm" rather than "UXTerm".

Correct.

> Are you starting xterm using the "-u8" option, or using the "utf8" or
> "wideChars" resource, then?

Nothing of it. But I don't have problems with UTF-8. I start xterm with
the variable LANG=de_DE.UTF-8.

> btw - the ".*." is really the same as "*"

Thanks for this hint. I thought it's like shell patterns, so XTerm.*.font
wouldn't match XTerm.foo.barfont.

> > As you can see the font and boldFont entities are distinct, ergo the
> > boldMode resource should get ignored. But it isn't so. I don't get bold
> > characters. If I set the boldMode to true, I get ugly characters for
> > font1 through font6.
> 
> Well it could be distinct (even as specified) for a couple of different
> reasons, e.g.,
> 
> 	a) the pattern might not match a real font

% xlsfonts -fn '-misc-fixed-bold-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1'
-misc-fixed-bold-r-normal--18-120-100-100-c-90-iso10646-1
-misc-fixed-bold-r-normal--18-130-100-100-c-0-iso10646-1
-misc-fixed-bold-r-normal--18-130-100-100-c-0-iso10646-1
-misc-fixed-bold-r-semicondensed--18-130-100-100-c-0-iso10646-1

> 	b) another resource could override one of the given patterns.
> 
> 	   For instance, I started with "*font", but that was overridden
> 	   by "*VT100.font".  But "UXTerm*font" worked.

Not at me. This are my settings:

% xrdb -query
*customization:	-color
Fig.latexfonts:	true
Fig.rigidtext:	true
Fig.specialtext:	true
XLock*logoutButton:	-1
XLock.endCmd:	xlock_kb restore
XLock.startCmd:	xlock_kb save
XTerm*boldMode:	false
XTerm.*.Scrollbar.translations:	#override\n <Btn5Down>: StartScroll(Forward)\n <Btn4Down>: StartScroll(Backward)\n
XTerm.*.background:	black
XTerm.*.boldFont:	-misc-fixed-bold-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
XTerm.*.color4:	blue3
XTerm.*.eightBitInput:	false
XTerm.*.font:	-misc-fixed-medium-*-*-*-18-*-*-*-*-*-iso10646-1
XTerm.*.foreground:	gray90
XTerm.*.metaSendsEscape:	true
XTerm.*.rightScrollBar:	true
XTerm.*.scrollBar:	false
XTerm.*.vt100.translations:	#override\n Shift<Btn4Down>,<Btn4Up>:scroll-back(1,line)\n Shift<Btn5Down>,<Btn5Up>:scroll-forw(1,line)\n Ctrl<Btn4Down>,<Btn4Up>:scroll-back(1,page)\n Ctrl<Btn5Down>,<Btn5Up>:scroll-forw(1,page)\n <Btn4Down>,<Btn4Up>:scroll-back(1,halfpage)\n <Btn5Down>,<Btn5Up>:scroll-forw(1,halfpage)\n <Key>Home: string(0x1b) string("[1~")\n <Key>End: string(0x1b) string("[4~")\n <Key>KP_Enter: string(0xd)\n Shift<Key>Up: scroll-back(1, line)\n Shift<Key>Down: scroll-forw(1, line)\n
XTerm.messages:	false
gnuplot.*.line2Color:	darkgreen
irssi.*.popOnBell:	true
rootsh.*.ScrollBar:	true
rootsh.*.background:	firebrick
server.*.ScrollBar:	false
server.*.background:	darkgreen
server.*.geometry:	80x25
server.*.multiScroll:	true
server.*.scrollLines:	0
server.title:	Server Terminal
slrn.*.boldMode:	false
slrn.*.font:	-misc-fixed-medium-r-normal-*-*-140-100-100-c-*-iso8859-1
slrn_cp.*.boldMode:	false
slrn_cp.*.font:	-misc-fixed-medium-r-normal-*-*-140-100-100-c-*-iso8859-1
xdvi.shrinkButton1:	4
xdvi.shrinkButton2:	5
xdvi.shrinkButton3:	6
xdvi.shrinkFactor:	5
xdvi.sideMargin:	1cm
xdvi.topMargin:	2cm
xjed.font:	-misc-fixed-medium-*-*-*-*-200-*-*-*-*-iso10646-1
xprop.title:	xprop
xterm.*.scrollBar:	true

Bye, Jörg.
-- 
Life can only be understood backwards, but it must be lived forwards.
                                             (Soren Kierkegaard)
[Message part 2 (application/pgp-signature, inline)]

Message sent on to Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>:
Bug#412599. Full text and rfc822 format available.

Message #18 received at 412599-submitter@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Thomas Dickey <dickey@his.com>
To: 412599-submitter@bugs.debian.org
Subject: Re: Bug#412599: xterm: boldMode does not work as described
Date: Fri, 02 Mar 2007 19:02:51 -0500
[Message part 1 (text/plain, inline)]
On Fri, Mar 02, 2007 at 02:20:08PM +0100, J??rg Sommer wrote:
> Not at me. This are my settings:

That was close enough to reconstruct - now I see the problem.
See

	http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=347790

I'll think about how to provide a different solution to that bug report
which doesn't break the boldMode resource ...

-- 
Thomas E. Dickey <dickey@invisible-island.net>
http://invisible-island.net
ftp://invisible-island.net
[signature.asc (application/pgp-signature, inline)]

Reply sent to Julien Cristau <jcristau@debian.org>:
You have taken responsibility. Full text and rfc822 format available.

Notification sent to Jörg Sommer <joerg@alea.gnuu.de>:
Bug acknowledged by developer. Full text and rfc822 format available.

Message #23 received at 412599-close@bugs.debian.org (full text, mbox):

From: Julien Cristau <jcristau@debian.org>
To: 412599-close@bugs.debian.org
Subject: Bug#412599: fixed in xterm 225-1
Date: Sun, 25 Mar 2007 22:17:08 +0000
Source: xterm
Source-Version: 225-1

We believe that the bug you reported is fixed in the latest version of
xterm, which is due to be installed in the Debian FTP archive:

xterm_225-1.diff.gz
  to pool/main/x/xterm/xterm_225-1.diff.gz
xterm_225-1.dsc
  to pool/main/x/xterm/xterm_225-1.dsc
xterm_225-1_i386.deb
  to pool/main/x/xterm/xterm_225-1_i386.deb
xterm_225.orig.tar.gz
  to pool/main/x/xterm/xterm_225.orig.tar.gz



A summary of the changes between this version and the previous one is
attached.

Thank you for reporting the bug, which will now be closed.  If you
have further comments please address them to 412599@bugs.debian.org,
and the maintainer will reopen the bug report if appropriate.

Debian distribution maintenance software
pp.
Julien Cristau <jcristau@debian.org> (supplier of updated xterm package)

(This message was generated automatically at their request; if you
believe that there is a problem with it please contact the archive
administrators by mailing ftpmaster@debian.org)


-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Format: 1.7
Date: Sun, 25 Mar 2007 19:18:41 +0200
Source: xterm
Binary: xterm
Architecture: source i386
Version: 225-1
Distribution: unstable
Urgency: low
Maintainer: Debian X Strike Force <debian-x@lists.debian.org>
Changed-By: Julien Cristau <jcristau@debian.org>
Description: 
 xterm      - X terminal emulator
Closes: 299669 412599
Changes: 
 xterm (225-1) unstable; urgency=low
 .
   * New upstream release.
     + add initialFont resource to xterm widget, like tek-widget
       (closes: #299669).
     + amend change to boldMode from patch #223 for Debian #347790 which made
       xterm no longer match the documented behavior (closes: #412599).
   * Update and complete debian/copyright.
Files: 
 dd21e1f9c7359f7a789d9438e5460113 805 x11 optional xterm_225-1.dsc
 dbd31341a9ccb982647416e8d27b0f00 821717 x11 optional xterm_225.orig.tar.gz
 3970ce69c4c5b67789eff8445d451a03 61255 x11 optional xterm_225-1.diff.gz
 855ee7e6ffd582a40f110429f154d139 449330 x11 optional xterm_225-1_i386.deb

-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)

iD8DBQFGBvHFmEvTgKxfcAwRAgazAJ9m7ZQr7UdMu0Ok1EgHQ4Nx/FGoRwCdGRQz
BpS+YJCQ0MUpnY0/OokdwIU=
=viJN
-----END PGP SIGNATURE-----




Bug archived. Request was from Debbugs Internal Request <owner@bugs.debian.org> to internal_control@bugs.debian.org. (Wed, 27 Jun 2007 09:25:51 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


Debian bug tracking system administrator <owner@bugs.debian.org>. Last modified: Sat Apr 19 06:05:20 2014; Machine Name: beach.debian.org

Debian Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.